Vanhan opettajan muistelmia elämänsä vaiheilta

  Julkaisua voi tilata söhköpostilla virkkalaseura(at)gmail.com

Abraham Björck

Opettaja Abraham Björck syntyi verosepän poikana Kaustisella 12.1.1849. Hän opetteli jo nuorena poikana urkujen soittoa ja toimi Kaustisen kirkossa virkaatekevänä urkurina, kunnes lähti Jyväkylään seminaariin opiskelemaan kansakouluopetteajaksi 17-vuotiaana itse Suomen koululaitoksen isän Uno Cygnaeuksen johdolla.

Valmistuttuaan Björck sai ensimmäisen opettajan paikkansa Perniön kunnan kirkonkylön kuolusta läheltä Saloa 1872. Siellä hän toimi myös virkaatekevänä urkurina Särkisalon eli Finbyn kirkossa. Björck muutti Paimioon ja siellä olevan Jokelan koulun opettajaksi vaimonssa kanssa 1881 ja teki tätä työtä yli 70-vuotiaaksi.

Siirryttyään eläkkeelle 1926 Abraham Björck kirjoitti muistelmansa elämänsä alkuvaiheista aina niihin vuosiin, jolloin hän toimi Perniössä opettajana.

Perniössä ja Paimiossa Björck muistetaan vielä tänään, sillä hänen panoksensa paikkakuntien koululaitosten historiassa oli niin merkittävä. Paimion koulussa annetaan oppilaille yhä Abraham Björckin ja hänen puolisonsa nimikkostipendejä oppilaille, jotka ovat hyvin menestyneet käden taidoissa.

Abraham Björck kiinnitti erityistä huomiota poikien käsitöiden ja musiikin opetukseen. Hän rakensi kisityönään itse urkuharmonin, ja hänen johdollaan valmisettuja poikien käsitöitä lähetettiin näyttelyihin Moskovaan saakka.

Abraham Björckin hautamuistomerkki Paimiossa.

Paimion opisto (1899), jonka syntyyn Abraham Björck vaikutti.

Kuvat Markus Kosonen